Premiile David Gemmell

David Andrew Gemmell (1 august 1948 – 28 iulie 2006) a fost un autor britanic de fantezie eroică (heroic fantasy). Fost jurnalist și editor de ziar, Gemmell a publicat prima lucrare de ficțiune în 1984. În întreaga activitate literară a scris peste treizeci de romane. Cel mai cunoscut roman al său este Legenda, romanul său de debut, lucrare în care Gemmell face exces de violență, dar, de asemenea, explorează teme specifice genului eroic precum onoarea, loialitatea și răscumpărare. Cu peste un milion de exemplare vândute, munca sa continuă să se vândă în întreaga lume.

În 2008 au fost înființate premiile „David Gemmell Legend Award” destinate să „restaura fantezie la locul său în panteonul literar”; de un grup de coordonare format din 18 autori și prezidat de scriitorul Stan Nicholls.

Atribuirea se decide prin vot public.
Se acordă trofee și diplome.

Premiile sunt următoarele:

Legend Award: premiu acordat pentru cel mai bun roman Fantasy.

The Morningstar Award: premiu acordat pentru roman de debut în genul fantasy  (poartă numele unuia din romanele lui David Gemmell).

Ravenheart Award: premiu acordat pentru cea mai bună copertă de carte fantasy  (poartă numele unuia din romanele lui David Gemmell).

 

Bibliografie