Premiile Shirley Jackson

Shirley Hardie Jackson (1916-1965) a fost o scriitoare americană de literatură din genurile suspans, groază și fantastic. Proza ei a influențat o serie de autori americani, printre care Neil Gaiman, Stephen King, Nigel Kneale și Richard Matheson.

Premiile Shirley Jackson sunt premii literare și se acordă anual pentru proza din literatura de suspans psihologic, groază și dark fantastic. Premiile sunt acordate începând cu anul 2007.

Nominalizații sunt selectați de către un juriu format din scriitori profesioniști, editori, critici și academicieni. Aceștia formează un Consiliu Consultativ numit Board of Advisors.

Premiile sunt oferite pentru cea mai bună lucrare publicată în anul calendaristic precedent în următoarele categorii:

 • roman;
 • nuvelă;
 • povestire;
 • schiță;
 • colecție de un singur autor;
 • antologie.

Reguli scurte

 • se premiează lucrări publicate prima dată în limba engleză
 • lucrările se trimit electronic și în original membrilor juriului de către editori
 • minim trei propuneri într-o categorie, altfel categoria se desființează

Regulile premiilor Shirley Jackson

 1. Lucrările trebuie să aibă elemente de suspans psihologic, groază sau fantezie neagră (dark fantasy) pentru a putea fi luate în considerare.
 2. Premiile Shirley Jackson iau în considerare lucrările publicate între 1 ianuarie și  31 decembrie. Premiile sunt acordate pentru lucrările publicate pentru prima dată în limba engleză pe parcursul anului calendaristic.
 3. Stabilirea nominalizărilor (buletinul de vot finală) și beneficiarii finali sunt realizate exclusiv de către juriu.
 4. Membrii Consiliului Consultativ (Advisory Board) pot face recomandări juraților, dar nu fac nominalizări și nici nu votează.
 5. Eligibilități generale privind jurații și membrii consiliului consultativ:
  1. Lucrări juraților nu sunt eligibile în cursul anului calendaristic în care fac parte din membrii juraților.
  2. Lucrări membrilor Consiliului Consultativ sunt eligibile.
 6. Numai editorii de carte și reviste (atât online cat și print) pot depune în mod oficial lucrări juriului.
 7. Premiile se vor acorda pentru următoarele categorii:
  1. Romanul: o lucrare de ficțiune de cel puțin 40.000 de cuvinte în lungime.
  2. Nuvela: ficțiune între 17.500 și 39.999 de cuvinte în lungime.
  3. Povestirea: ficțiune între 7.500 și 17.499 de cuvinte în lungime.
  4. Schița: ficțiune 7499 de cuvinte sau mai puțin.
  5. Colecția de autor: cel puțin 40.000 de cuvinte, constând din cel puțin 3 lucrări ficționale de un singur autor. O colecție poate conține non-ficțiune, ilustrații, sau lucrări în colaborare; însă cel puțin jumătate din conținutul colecției trebuie să fie ficțiune.
  6. Antologie: cel puțin 40.000 de cuvinte, constând din cel puțin 3 povestiri de 3 sau mai mulți autori. O antologie poate conține non-ficțiune, dar conținutul său trebuie să fie cel puțin jumătate ficțiune. În plus, pentru a fi eligibil pentru acest premiu, nu mai puțin de jumătate din material trebuie să fie original, adică, nepublicat anterior apariției în antologia propusă juriului.
 8. Fiecare categorie trebuie să aibă trei candidați calificați pentru a se acorda premiul. Dacă în anul respectiv nu există trei nominalizari, categoria va fi abandonată pentru anul respectiv.
 9. Buletinul de vot final trebuie să conțină nu mai mult de cinci lucrări pe categorie. În cazul în care sunt mai multe lucrări în primele cinci, juratii pot repeta alegerile pentru a rupe egalitatea sau pot include lucrările de pe buletinul de vot final până la maxim șapte lucrări pe categorie.
 10. Premii speciale sunt la discreția Juriului și se anunță în același timp cu buletinul de vot final făcut public.

Bibliografie